Ga naar hoofdinhoud

Onroerend goed

U wilt uw huis verkopen?

U heeft een koper voor uw huis gevonden. Het is belangrijk voor u dat de koop doorgaat want u wilt zelf een nieuwe woning kopen of u hebt al een nieuw huis gekocht. Kortom: u bent op zoek naar zekerheid. Daarom dient u afspraken te maken over de overdracht en over de voorwaarden waaraan moet worden voldaan. Die afspraken moet u schriftelijk vastleggen in het koopcontract. Mondelinge afspraken gelden namelijk niet.

Verkoop van een woning

Het koopcontract is een van de belangrijkste aspecten bij de verkoop van een woning. Daarin staan namelijk de afspraken die u maakt met de koper. Het vormt dus de basis voor de overdracht van het eigendom van de woning. Vergeet u iets in het contract te zetten of staat het er niet helemaal goed in, dan kan dat grote gevolgen hebben. Want eenmaal getekend, blijft getekend.

Neem contact op
Meijer Notarissen

Probleemloze overdracht

Een probleemloze overdracht begint bij een goed koopcontract. Het is een juridisch document, waarvoor speciale kennis nodig is. Meijer Notarissen beschikt over die speciale kennis. Het beste kunt u het koopcontract door de notaris laten opstellen. De notaris is namelijk gespecialiseerd in de juridische kant van de verkoop en is bovendien onafhankelijk en onpartijdig. Hij zal daarom u én de koper goed informeren, zodat u allebei precies weet waar u aan toe bent. Dan weet u waar u afspraken over maakt, vóór u het contract tekent. Hierdoor voorkomt u dat u iets belangrijks vergeet te regelen. Zoals ontbindende voorwaarden of afspraken over zaken als bodemvervuiling.

Zekerheid over rechten en plichten

Meijer Notarissen kan u ook adviseren over wat u moet doen als de koper in gebreke blijft. En andersom natuurlijk. Het is belangrijk dat u in het koopcontract afspreekt wat in dat geval uw rechten (en plichten) zijn. Bijvoorbeeld dat de koper een boete moet betalen als de overdracht door zijn toedoen niet doorgaat op de geplande datum. En wat u moet doen om die boete op te eisen.

Bescherming bij financiële problemen

Als de notaris het koopcontract opstelt, kan hij het ook meteen inschrijven bij het Kadaster. Hierdoor voorkomt u dat de overdracht in gevaar komt als u financiële problemen heeft. Bijvoorbeeld als u schulden heeft of als u failliet dreigt te gaan. Bij schulden hoeft het trouwens niet eens te gaan om grote bedragen. Een kleine betalingsachterstand kan er namelijk al voor zorgen dat er beslag gelegd wordt op uw woning. En dan kunt u de woning niet meer overdragen, waardoor u misschien nog verder in de problemen komt. De overdracht moet wel binnen een halfjaar na de inschrijving plaatsvinden. Anders vervalt deze bescherming.

Heeft u een koper voor uw huis gevonden? Meijer Notarissen staat u graag bij met alles dat nodig is voor een probleemloze overdracht! Maak een afspraak om uw persoonlijke situatie met een van onze notarissen te bespreken.

Afdeling medewerkers

mr C. Hagendijk - Meijer Notarissen
mr C. Hagendijk
NotarisOndernemingsrecht, Onroerend goed, Personen- en Familierecht+31 (0)20 - 53 170 04
mr M.R. Meijer - Meijer Notarissen
mr M.R. Meijer
NotarisOndernemingsrecht, Onroerend goed, Personen- en Familierecht+31 (0)20 - 53 170 06
mr J. Borren - Meijer Notarissen
mr J. Borren
NotarisOndernemingsrecht, Onroerend goed, Personen- en Familierecht
mr B. van Loenen-van Jaarsveld - Meijer Notarissen
mr B. van Loenen- van Jaarsveld
Toegevoegd notarisOnroerend goed+31 (0)20 - 53 170 35
C.C. van der Bijl
Algemeen medewerkerOnroerend goed+31 (0)20-531 70 31
M.G.M. Bras
Algemeen medewerkerOnroerend goed+31 (0)20-531 70 33