Onroerend goed
Splitsing Appartementsrechten
Bij het kopen van een woning die onderdeel is van een groter gebouw, koopt u een zogenoemd appartementsrecht. Dat betekent dat u juridisch eigenlijk twee dingen aanschaft: een stuk mede-eigendom van het hele gebouw en het recht om uw woning te mogen gebruiken. U bent dan samen met alle andere appartementsbewoners eigenaar van het hele gebouw. Er gelden dan ook regels waar alle eigenaren zich aan moeten houden.
Een appartementsrecht ontstaat door een gebouw onder te verdelen in kleinere gebruiksruimten. Oftewel: splitsing in appartementsrechten. Onze notarissen maken een zogenoemde splitsingsakte op, waarbij een tekening hoort. Op die plattegrond worden de grenzen tussen de verschillende appartementen onderling en die van de gemeenschappelijke ruimten duidelijk aangegeven. Alle appartementseigenaren zijn dus samen ook eigenaar van het hele gebouw. Een bewoner mag als mede-eigenaar dan ook van alle gezamenlijke ruimten gebruik maken. Dit zijn bijvoorbeeld: een binnentuin, dakterras, trappenhuis of hal.
Splitsingsakte
Appartementsrechten kunnen verschillen in grootte en vorm. Zo kan het ook gaan om een park met vakantiewoningen of een groot complex met winkels en woningen. De splitsingstekening en de splitsingsakte worden samen in de openbare registers bij het Kadaster ingeschreven. Deze zijn voor iedereen op te vragen en in te zien. Onder meer bij misverstanden kunnen deze documenten duidelijkheid verschaffen over wie de eigenaar is.
Reglement van splitsing
Een van de belangrijkste onderdelen van de splitsingsakte is het reglement van splitsing. Hierin staan gedragsregels voor eigenaren en bewoners. Voor gemeenschappelijke ruimtes, zoals gangen, trappen, de hal, een dakterras en een omliggende tuin, bevat het reglement een aantal gebruiksbepalingen. Ook wordt er gesproken over de verplichte financiële bijdrage in gemeenschappelijke onderhouds- en gebruikskosten en de technische installaties, zoals liften en fundering. Over het algemeen moeten alle appartementseigenaren meebetalen aan de gemeenschappelijke kosten. U bent tenslotte allemaal eigenaar van het gehele gebouw. De eigenaar van een penthouse moet dus ook aan het onderhoud van de riolering meebetalen en de eigenaar van de benedenwoning ook aan het onderhoud van het dak.
Vereniging van Eigenaren
Iedere appartementseigenaar is verplicht lid te worden van de Vereniging van Eigenaren (VvE). Het doel van de VvE is het behartigen van de gemeenschappelijke belangen van de appartementseigenaren. Denk hierbij aan onderhoud van de ruimtes die door alle eigenaren worden gebruikt. De vereniging is verplicht een reservefonds bij te houden voor toekomstige onderhoudskosten. De VvE bestaat uit een bestuur en een ledenvergadering. Het bestuur zorgt voor de dagelijkse gang van zaken, zoals de uitvoering van reparaties en onderhoud. Ook bij klachten over lekkage of een kapotte verwarming kunt u bij het bestuur terecht. Kortom: bij alle zaken die te maken hebben met het onderhoud van het gebouw en de gemeenschappelijke installaties.
Splitsen van complex vastgoed
Meijer Notarissen heeft grote expertise in het splitsen van ingewikkeld vastgoed. Bijvoorbeeld gebouwen met daarin woningen, parkeervoorzieningen, kantoor- en winkelruimte. Bij het opzetten van de splitsing is het tevens van cruciaal belang om de toekomstige exploiteerbaarheid onder de loep te nemen. Hetzelfde geldt voor eventuele uitbreidingswensen ten aanzien van delen van het gebouw.