Ga naar hoofdinhoud

Personen- en Familierecht

Huwelijksvoorwaarden

Bent u voornemens om te gaan trouwen? Gefeliciteerd, dat is een prachtige stap in uw leven! Wanneer u trouwt, dan regelt de wet automatisch bepaalde rechten en plichten voor u. Het is uiteraard belangrijk om te weten welke zaken er op deze manier precies worden geregeld. U kunt vervolgens beslissen of het prettig is om extra zaken zelf te regelen met huwelijksvoorwaarden.

Dat is bijvoorbeeld verstandig wanneer u bepaalde bezittingen tijdens het huwelijk apart wilt houden of een eigen zaak heeft. Bij Meijer Notarissen zijn we u graag van dienst bij het registreren van uw voorwaarden.

Neem contact op
Personen- en Familierecht - Meijer Notarissen

Persoonlijke en gezamenlijke bezittingen

Met huwelijksvoorwaarden kunt u zelf bepalen welke bezittingen en schulden van u samen zijn en welke persoonlijk. Bezittingen die tijdens uw huwelijk ontstaan, kunnen zo toch van u blijven. Dit geldt bijvoorbeeld voor uw spaargeld of een waardevolle collectie. Tevens kunt u er met voorwaarden voor zorgen dat uw eigen zaak van u blijft. Mocht u uit elkaar gaan, dan hoeft u de waarde niet geheel te delen. De onderneming kan dan dus gewoon doorgaan. Bovendien beschermt u op die manier uw partner tegen eventuele schuldeisers van uw bedrijf.

Opstellen van het document

Onze notarissen geven advies over wat u in uw situatie het beste kunt vastleggen. Wanneer u en uw partner het hierover samen eens zijn, wordt het document opgesteld.  De notaris neemt de afspraken met u door en u zet daarna beiden uw handtekening.  De voorwaarden zijn actief vanaf het moment van trouwen. Wij raden het aan om huwelijksvoorwaarden vast te leggen vóór uw huwelijk. Er is dan namelijk nog geen gemeenschappelijk bezit ontstaan. Maar het is ook mogelijk om na uw trouwen voorwaarden op te stellen.

Algehele gemeenschap van goederen

Het behoort tevens tot de mogelijkheden om in voorwaarden voor een algehele gemeenschap van goederen te kiezen. U neemt dan op dat alles van u samen is. Ook bezittingen die u al had vóór uw trouwen. Dat kan fiscaal aantrekkelijk zijn, bijvoorbeeld als u met pensioen bent of stopt met uw onderneming. Huwelijksvoorwaarden kunnen overigens altijd worden aangepast of opgeheven.

Toetsen bestaande voorwaarden

Bent u al gehuwd onder huwelijksvoorwaarden? Dan kan het van belang zijn om uw bestaande voorwaarden te laten toetsen. Door wijzigingen in de wet of rechtspraak of omdat uw situatie is veranderd, kan het zo zijn dat uw huwelijksvoorwaarden onbedoelde of zelfs ongewenste gevolgen hebben. De mogelijkheid bestaat om uw huwelijksvoorwaarden op te heffen, indien dat (fiscaal) gunstiger is.

Wilt u weten welke huwelijksvoorwaarden het beste bij u passen? Meijer Notarissen adviseert u graag! Maak een afspraak om uw persoonlijke situatie met een van onze notarissen door te nemen.

Afdeling medewerkers

mr C. Hagendijk - Meijer Notarissen
mr C. Hagendijk
NotarisOndernemingsrecht, Onroerend goed, Personen- en Familierecht+31 (0)20 - 53 170 04
mr M.R. Meijer - Meijer Notarissen
mr M.R. Meijer
NotarisOndernemingsrecht, Onroerend goed, Personen- en Familierecht+31 (0)20 - 53 170 06
mr J. Borren - Meijer Notarissen
mr J. Borren
NotarisOndernemingsrecht, Onroerend goed, Personen- en Familierecht
D.G. Meijer
Algemeen medewerkerPersonen- en Familierecht+31 (0)20 - 53 170 25