Ga naar hoofdinhoud

Personen- en Familierecht

Partnerschapsvoorwaarden

U besluit een geregistreerd partnerschap met elkaar aan te gaan. Aan deze vreugdevolle gebeurtenis is tevens een zakelijke kant verbonden. U gaat namelijk samen een verbintenis aan. Het is goed om hier bij stil te staan en naast een fijn leven samen, ook dit aspect van uw besluit goed te regelen. Bij de wet is vastgelegd dat u een geregistreerd partnerschap aangaat in gemeenschap van goederen.

Wanneer een van u beiden al vermogen of juist schulden heeft opgebouwd, kan het als niet redelijk worden ervaren dat de ander daarin meedeelt; respectievelijk aansprakelijk voor wordt. Door zaken vast te leggen in partnerschapsvoorwaarden, kunt u dit voorkomen. Bij Meijer Notarissen zijn we u graag van dienst bij het registreren van uw voorwaarden.

Neem contact op
Personen- en Familierecht - Meijer Notarissen

Persoonlijke en gezamenlijke bezittingen

Met partnerschapsvoorwaarden kunt u zelf bepalen welke bezittingen en schulden van u samen zijn en welke persoonlijk. Bezittingen die tijdens het geregistreerd partnerschap ontstaan, kunnen zo toch van u blijven. Staat u aan het hoofd van een onderneming? Ook dan kan het verstandig zijn om partnerschapsvoorwaarden op te maken. Op deze manier wordt uw partner beschermd tegen eventuele ondernemersrisico’s zoals faillissement, aansprakelijkheid en schuldeisers. Deze regeling werkt twee kanten op. Uw bedrijf wordt namelijk tevens beschermd. Uw partner is in dat geval niet automatisch mede-eigenaar van het ondernemingsvermogen en kan daar bij een eventuele echtscheiding ook geen aanspraak op maken.

Opstellen van het document

Partnerschapsvoorwaarden worden in de regel opgemaakt, voordat u een geregistreerd partnerschap met elkaar aangaat. Tijdens deze verbintenis is dat ook mogelijk, alleen is de procedure dan een stuk complexer. Wij raden u dan ook aan om de voorwaarden voorafgaand aan het partnerschap op te laten maken. Partnerschapsvoorwaarden zijn erg persoonlijk. Daarom wordt met u besproken wat uw achtergronden, specifieke wensen en toekomstplannen zijn. Meijer Notarissen maakt graag de juridische vertaalslag voor u, zodat alles zo goed mogelijk voor u beiden wordt vastgelegd.

Algehele gemeenschap van goederen

Het behoort tevens tot de mogelijkheden om in partnerschapsvoorwaarden voor een algehele gemeenschap van goederen te kiezen. U neemt dan op dat alles van u samen is. Ook bezittingen die u al had vóór het partnerschap. Dat kan fiscaal aantrekkelijk zijn, bijvoorbeeld als u met pensioen bent of stopt met uw onderneming. Partnerschapsvoorwaarden kunnen overigens altijd worden aangepast of opgeheven.

Toetsen bestaande voorwaarden

Heeft u al partnerschapsvoorwaarden geregistreerd staan? Dan kan het van belang zijn om uw bestaande voorwaarden te laten toetsen. Door wijzigingen in de wet of rechtspraak of omdat uw situatie is veranderd, kan het zo zijn dat uw partnerschapsvoorwaarden onbedoelde of zelfs ongewenste gevolgen hebben. De mogelijkheid bestaat om deze op te heffen, indien dat (fiscaal) gunstiger is.

Wilt u weten welke partnerschapsvoorwaarden het beste bij u passen? Maak een afspraak om uw persoonlijke situatie met een van onze notarissen door te nemen. Meijer Notarissen adviseert u graag!

Afdeling medewerkers

mr C. Hagendijk - Meijer Notarissen
mr C. Hagendijk
NotarisOndernemingsrecht, Onroerend goed, Personen- en Familierecht+31 (0)20 - 53 170 04
mr M.R. Meijer - Meijer Notarissen
mr M.R. Meijer
NotarisOndernemingsrecht, Onroerend goed, Personen- en Familierecht+31 (0)20 - 53 170 06
mr J. Borren - Meijer Notarissen
mr J. Borren
NotarisOndernemingsrecht, Onroerend goed, Personen- en Familierecht
mr M. van den Bout
Algemeen medewerkerPersonen- en Familierecht+31 (0)20-531 70 19
D.G. Meijer
Algemeen medewerkerPersonen- en Familierecht+31 (0)20 - 53 170 25
mr B.S. Pfrommer
Kandidaat-notarisPersonen- en Familierecht+31 (0)20-531 70 18