Ga naar hoofdinhoud

Onroerend goed

U wilt een huis kopen?

U heeft uw droomhuis gevonden. Voor de meeste particulieren geldt dat het kopen van een woning de grootste financiële beslissing in hun leven is. Een beslissing die de meeste mensen slechts enkele keren in hun leven nemen. Meijer Notarissen staat u bij met vakkundig advies.

Aankoop van een woning

Het koopcontract is het belangrijkste aspect bij het kopen van een huis. Het is een juridisch document waarvoor speciale kennis nodig is. Hierin staan namelijk de afspraken die u met de verkoper heeft gemaakt. Van wie u het huis koopt, wat u moet betalen en per wanneer het huis wordt overgedragen. Of in welke staat de woning verkeert en wat er eventueel mee aan de hand is. Wat er verder in staat, is afhankelijk van de woning in kwestie en van uw afspraken met de verkoper. Bijvoorbeeld afspraken over ontbindende voorwaarden of een waarborgsom.

Neem contact op
Onroerend goed - Meijer Notarissen

Basis voor de overdracht

Dit contract vormt dus de basis voor de overdracht van de woning. Vergeet u iets in het contract te zetten of staat het er niet goed in, dan kan dit grote gevolgen hebben. Want eenmaal getekend, blijft getekend. Het beste kunt u uw koopcontract door de notaris laten opstellen. Uiteraard wel in overleg met de verkoper en de makelaar.

Rechten en plichten

Meijer Notarissen adviseert u tevens over wat u moet doen als de verkoper in gebreke blijft en vice versa. Het is belangrijk dat u in het koopcontract afspreekt wat in dat geval uw rechten en plichten zijn. Bijvoorbeeld dat de verkoper een boete moet betalen als de overdracht door zijn toedoen niet doorgaat op de geplande datum. Hetzelfde geldt voor wat u moet doen om die boete op te eisen.

Bescherming

Wanneer de notaris het koopcontract opstelt, kan hij het meteen inschrijven bij het Kadaster. De verkoper kan de woning dan niet meer aan iemand anders verkopen. Ook wordt u beschermd tegen bijvoorbeeld beslaglegging op de woning. Als dat gebeurt, kan de woning namelijk niet zonder meer aan u worden over gedragen. Dit komt vaker voor dan u denkt. De verkoper hoeft maar een kleine betalingsachterstand te hebben en het kan al misgaan. De overdracht dient wel binnen een halfjaar na de inschrijving plaats te vinden. Anders vervalt deze bescherming.

Financiële spin in het web

Meijer Notarissen bewaakt ook de financiële kant van de overdracht. Onze notarissen zorgen er bijvoorbeeld voor dat de bank en de verkoper hun geld krijgen. Daarbij wordt natuurlijk gelijk overgestoken. De koopsom wordt dus pas betaald als zeker is dat u eigenaar wordt van de woning. De notaris is onafhankelijk en onpartijdig en kijkt daarom naar uw belangen én die van de verkoper. Hij doet ook allerlei onderzoeken. Naar uw achtergrond en die van de verkoper. Als er iets niet in orde is en problemen kan opleveren, trapt hij direct op de rem. En meestal zorgt hij er voor dat de problemen meteen worden opgelost.

Heeft u ook uw droomhuis gevonden? Meijer Notarissen staat u graag bij met vakkundig advies! Maak een afspraak om uw persoonlijke situatie met een van onze notarissen te bespreken.

Afdeling medewerkers

mr C. Hagendijk - Meijer Notarissen
mr C. Hagendijk
NotarisOndernemingsrecht, Onroerend goed, Personen- en Familierecht+31 (0)20 - 53 170 04
mr M.R. Meijer - Meijer Notarissen
mr M.R. Meijer
NotarisOndernemingsrecht, Onroerend goed, Personen- en Familierecht+31 (0)20 - 53 170 06
mr J. Borren - Meijer Notarissen
mr J. Borren
NotarisOndernemingsrecht, Onroerend goed, Personen- en Familierecht
mr B. van Loenen-van Jaarsveld - Meijer Notarissen
mr B. van Loenen- van Jaarsveld
Toegevoegd notarisOnroerend goed+31 (0)20 - 53 170 35
C.C. van der Bijl
Algemeen medewerkerOnroerend goed+31 (0)20-531 70 31
M.G.M. Bras
Algemeen medewerkerOnroerend goed+31 (0)20-531 70 33